Philippe Coutinho, den stille mesteren i Brasiliens verdenshøjdrama

Ingen angst verdensmesterskap som Brasil. Da Tites talentfulle team kjempet seg mot et fyldig, men til slutt nyttig 2-0 nederlag av Costa Rica ved Finskebukta, var det hyl, frustrasjonsgråt og stadige påminnelser om at Brasil bare er til stede på verdensmesterskapet er å bli nedsenket i en enorm overdrevet operett av frykt, glede og lurer emosjonell kollaps.

Og det var bare i presserommet etter kampen. På hvilket tidspunkt to ting hadde blitt klart. For det første har Philippe Coutinho begge vært Brasiliens spiller i turneringen til dags dato, og sammen med Luka Modric, den fremragende midtbanespilleren i Russlands 2018 tidlige stadier. Vakker fotball eller ikke, vinner er det som betyr noe for Brasil | Marta Les mer

Dette burde ikke være noen overraskelse.Men det er en del av Coutinho shtick at til tross for at han nylig har flyttet til Barcelona for 130 millioner pund, er det fremdeles mulig å antyde at han er veldig lite undervurdert, talentene hans blir litt oversett i et klima der stjernefotballspillere så ofte feires utover all proporsjon .

I denne forbindelse hjelper det at Coutinho spiller for Brasil i skyggen av Neymar, hvis emosjonelle paroksysmer dominerte deres første seier på dette verdensmesterskapet, selv da den vakkert balanserte nr. 8 rett bak ham satte på en stille mesterklasse for å passere, flytte, dribling og skyte.

Brasil er allerede på vei mot en gruppe E-kretsløp mot Serbia i Moskva onsdag. Foreløpig føles Coutinhos prestasjoner som en betydelig anm. Brasil vil forbedre seg. Neymar vil finne sin kondisjon og sin kant.Men Coutinhos selvsikkerhet er en sjelden ting, en individuell visning av sikret vinnerkvalitet fra en av utfordrerne; og et notat om kald sikkerhet midt i all den kvadrerende følelsen.

På hvilket tidspunkt den andre tingen som ble tydelig etter kamp var at ingen heller foretar pressekonferanser som Brasil. Tite snakket så lenge og så lidenskapelig at etter en stund begynte du å bekymre deg for stengningen av metrosystemet og den samlende trusselen om dehydrering. Coutinho

Selv spørsmålene fra Brasiliens medier var fulle av underklausuler og advarsler (“Og min andre del av dette spørsmålet er, tror du, professor, at…”).Tite lyttet til dem alle og svarte i detalj.

Den mest slående delen var linjen hans på den gjennomarbeidede stjernespilleren, et øyeblikk for å få oss til å bli irritert av Neymars antikviteter stoppe opp og tenke litt. Neymar, proklamerte Tite, er bare et menneske. Han var utrolig stresset. Han reagerte på den måten fordi dette betyr alt for ham.

Uten tvil betyr dette verdensmesterskapet også mye for Costa Rica-spillerne Neymar gjentatte ganger sverget på og, slik det virket, prøvde å jukse. Men ingen opererer i ganske så dampkokte omgivelser ved moderne turneringer.

For fire år siden var det klart at Brasil nesten var ferdig før Colombia-spillet da Thiago Silva brast i gråt på pressekonferansen før kamp. Det mest oppsiktsvekkende med Neymar da var hans evne til å la dette presset gli av ham, for å forbli ugjennomsiktig, munter, fullt revved.St. Petersburg følte Neymar det.

I denne sammenheng vil Brasil være takknemlig for Tite, en rolig, vondt underholdt skikkelse i hjertet av all denne melodramaen. Endringene hans utgjorde forskjellen mot Costa Rica. Douglas Costa kom på ved halvtid og begynte å torturere venstre side av forsvaret med sin hurtighet og presisjon. Roberto Firmino – en mer aggressiv tilstedeværelse enn Gabriel Jesus – ble introdusert i riktig øyeblikk.

Plus Coutinho var en konstant gjennom hvert skifte og formforandring.Når han så ham på St Petersburg Stadium, i stand til å løpe og passere og ta besittelse med en slik preternaturlig balanse, som om ballen ganske enkelt er en forlengelse av stortåen hans, trodde tanken at bare Modric blant nåværende midtbanespillere ser så naturlig ut og så enkelt, spillere som i utgangspunktet er fotball, som uttrykker dets vinkler og energi i hver bevegelse.

Til og med en Martian-besøkende kunne ha sett til halvtid og bestemt seg, ja, den nådeløse lille nr. 8 er den mest naturlige midtbanespilleren du vil sannsynligvis se, og komme til å tenke på det hvorfor i all verden ikke er han på frispark.

Igjen er det et spørsmål om stjernevekt. Granit Xhaka kom med noen interessante tankespill-stil-kommentarer i anledningen til Brasils åpningskamp. Xhaka, som tydeligvis ikke liker Neymar særlig, husket en junior-VM-kamp mot Brasil.Neymar var også stjernen i det laget, en spiller som allerede så ut som om han kunne spurt lengden på banen og knapt forstyrre morgenduggen. Men det var Coutinho som sprengte tankene til de unge sveitsiske spillerne med sin kommando over hver del av spillet sitt. Brasils Tite insisterer på at Neymar vil nå sitt ‘beste nivå’ på verdensmesterskapet Les mer

Det er dette allrounder-status, skyting, vidaregåing, løping, skaping, dekning av rom med drømmande nivåer av farkost, det er Coutinhos unike kvalitet.Mot slutten av fredagens kamp hadde han kjørt mer noen annen Brasil-spiller uten ballen, gjort flere spurter enn noen av lagkameratene, og løpt lenger samlet enn noen som hindret 12 av 484 spillere for å ta banen på Russland 2018.

Med denne bransjen er det selvfølgelig øyeblikk med spennende kvalitet: den flikkete, høye pasningen for å sette Neymar i mål i første omgang mot Costa Rica. Signaturen krøllet og dyppet høyrefoten mot sveitseren, parabolen til ballen tok den to meter utenfor stolpen, før voldelig sent sving førte den til å hylle i det lengste hjørnet av nettet.

Coutinhos håndverket er nøkkelen i en Brasil-midtbane der han sitter sammen med to mer muskuløse spillere i Paulinho og Casemiro.I forkant av ham er det også verdt å erkjenne Neymars teatralier, og hans driblingsferdigheter tok Costa Rica-spillerne ut av spillet, og hjalp Coutinho å trives. Registrer deg på verdensmesterskapet Fiver her.

Dette er den sekundære fordelen av å ha en skikkelig våpenangrepende spiller, en skjult lomme med plass som Argentina, tydeligvis, ikke har vært i stand til å utnytte ved dette verdensmesterskapet. Det er nok av innstramminger som kreves for Tites Selecao herfra. Men med to av Big Phil Scolaris syv trinn til himmelen omtrent forhandlet, er hovedmannen i midten allerede å tromme opp gjennom tannhjulene.