Matt Le Tissier: ‘VAR vil gjøre forsvarere til forsvarere, ikke brytere’

VAR fikk med rette Brasil til å svette for å gå forbi Costa Rica, med dommeren som trakk tilbake en straff som ble gitt til Neymar etter gjennomgang av båndet, men det har fremdeles vært noen tunge håndhoderligheter, som Harry Kines behandling av Tunisias forsvarere på Mandag og Aleksandar Mitrovics av ​​sveitsiske på fredag. Og det vil selvfølgelig være noen flere ennå.

Lørdag ettermiddag gjorde Carlos Vela ingen feil fra stedet, dager etter at Cristiano Ronaldo slo fra et hjørne mot Marokko og Luis Suárez gjorde det samme i Rostov mot Saudi-Arabia. Kort sagt, settespill er stadig større forretning: av de 38 målene som ble 1xbet scoret i åpningsrunden av kampene, ble 21 av dem (53%) scoret fra frispark, hjørnespark eller fra stedet.Velas straff var det 11. målet for turneringen, og det betyr at vellykket innsats fra 12 meter hadde stått for 17% av de 64 målene så langt. For noen sammenheng var bare 7% av målene ved verdensmesterskapet i 2014 straffe, og bare 6% fire år tidligere. Hvordan kan det sammenlignes med Premier League? Bare 5,5% av målene som ble scoret i den engelske toppflyvningen forrige sesong var straffe, og 7,6% i 2016-17. Har antall straffe utvannet spenningen?

Likevel sier Fifa at det er “ekstremt fornøyd med nivået på dommer til nå og vellykket implementering av VAR-systemet”.Det er sikkert andre medvirkende faktorer, som for eksempel anomalier og individuelle feil, mens Adidas insisterer på at den slanke ballen ikke har skylden på noen måte. “Basert på vår omfattende testing, tror vi at designen av Telstar 18 ikke vil ha noen innvirkning på hvilke typer mål som er scoret,” sa en talsperson.

Før finalen var det forståelig bekymring for hvordan VAR kan blande seg med en konkurranse som bare kommer rundt hvert fjerde år, og bekymrer seg for at det vil føre til forvirring eller til og med kaos, og i sin tur kobler ut tilskuere.I noen kvartaler har det, men de 1xbet største vinnerne så langt er utvilsomt mestere av settespill og straffekonger.

Le Tissier, som scoret 48 av 49 straffespark, sier med latter: “VAR har utgjorde en stor forskjell, det er faktisk så mange straffer som jeg tror jeg kan gjøre comeback, bare sitte på benken som straffespesialist.

For forsvarere har VAR vist seg å være en tveegget sverd. Den overvåkede “storebroren”, som Fifa-presidenten, Gianni Infantino, en gang uttrykte det, har fått spillere til å tenke to ganger om å håndtere motstandere, for en tjenestemann i full kit på kontrollsenteret i Moskva kan innen få sekunder flagge en foul. Men det er tilsynelatende en motvilje mot å bli berørt-tett, av de samme grunnene; hulking midtrygg har ikke lenger råd til å gi bare plageverdi i esken.Den tar også avgjørelser som den som ble tatt av Carlos Sánchez, den Colombia-forsvareren sendte tre minutter ut i kampen med Japan for bevisst håndball, enda vanskeligere å fatte.

Men generelt sett har vi sett lag fanget i limbo, bestemt på den beste angrepsplanen defensivt. “Forsvarere må tilpasse seg det ganske raskt, de må begynne å forsvare seg ordentlig og gjøre jobben som en forsvarer i motsetning til å gjøre jobben som en 1xbet welcome offer bryter når det gjelder å merke folk i boksen,” sier Le Tissier, og insisterer på trusselen om retrospektiv handling vil skape et renere spill. Video-ref er den stigende stjernen i dette verdensmesterskapet.Kan det til og med redde menneskeheten? | Jack Bernhardt Les mer

“De har stukket av med begravelse i boksen i så mange år fordi de vet at dommerne ikke alltid er modige nok til å ta avgjørelser i spillet, fordi de ønsker at det skal være en steinmurstraff før de faktisk kan gi det. Forsvarere må måtte endre holdningen når det gjelder å forsvare seg inne i boksen.Jeg tror ikke de faktisk har visst opp til det ennå. ”

Premier League-klubber stemte mot å innføre VAR for 2018-19, men kroppens avtroppende konsernsjef, Richard Scudamore, sa i mai at det var uunngåelig teknologien vil etter hvert bli integrert. “Jeg er ganske sikker på at vi kan se det etter denne sesongen fremover,” sier Le Tissier. “Og alle som kan få et rykte på seg for å være utrolig flinke til å ta straffe eller frispark rundt ruta, deres verdivurdering vil gå gjennom taket, og du betaler en premie for de typer spillere.Mengden dødballer som kommer til å bli gitt i løpet av de neste par årene vil øke, og det er bevist i dette verdensmesterskapet.

Av den generelle effekten av VAR til dags dato, legger Le Tissier til: “Jeg tror det er noen positive ting til det, jeg tror fortsatt de har gått litt for tidlig for å gjøre det på et verdensmesterskap. Embetsmennene har ikke vært vant til det lenge nok. Jeg er for det, men jeg gikk inn for at det skulle bli brakt inn gradvis og kanskje gjøre en eller to ting ordentlig, og så gå videre til neste ting det kan hjelpe. Jeg tror bare vi har prøvd å løpe med det før vi kan gå. Det er min eneste virkelige ulempe med VAR for øyeblikket – jeg tror det har en rolle å spille og vil være veldig nyttig. ”